Skötselråd

Grattis till dina kvalitetsprodukter köpta på Dukatbord. Vi önskar dig mycket glädje med produkterna som är gjorda för att användas. Men även de mest slitstarka saker mår bra av lite omsorg för att de skall hålla under många år. Här finns skötselråd och praktiska tips om hur du bäst tar hand om dina designprodukter. Lycka till.

Kok & stek

Belagda kok- och stekkärl bör diskas innan de används första gången och därefter gnidas in med lite matolja. Stekkärlet skall aldrig överhettas. Tillsätt därför vatten eller fett före upphettning. Förvara inte mat i ett belagt kärl, utan diska kärlet direkt efter användning. Maskindiska först efter att du diskat av det för hand.

Ceratec är en unik beläggning som tål extremt hög värme och passar alla typer av spisar. För bästa resultat rekommenderas stekning i smör eller olja. Ceratec tål köksredskap av metall men inte vassa föremål.

Produkter med induktionsbotten är speciellt gjorda för induktionsspisar, men fungerar även effektivt på alla slags spisar. Produkter med induktionsbotten rengörs på samma sätt som belagda kärl.

Gjutjärnskärl smörjs med matolia efter de första gångerna det används. Efter användning diska gjutjärnsprodukter i hett vatten (utan diskmedel) och torka av omsorgsfullt, gärna med hushållspapper. Avlägsna eventuell rost genom att diska kärlet med diskmedel och skura bort rosten. Skölj och torka av väl. Gnid in matolja på insidan. Värm pannan i ugnen i 150 grader 1- 2 timmar. Torka bort överskottsoljan.

 • Produkter för induktionsspis kan användas på alla slags spisar.
 • Använd redskap av plast eller trä i belagda kärl
 • Gjutjärnskärl skall inte diskas i diskmaskin eller med diskmedel.

Porslin och stengods

Stengodsprodukter (Höganäs Keramik) är ugnseldfasta och kan användas i mikrougn. Även om stengods är ett tåligt material kan det vara känsligt för temperaturchocker. Undvik därför att placera nedkylt stengods direkt i ugnsvärme. Vid tillagning i ugn, täck botten på formen med rumstempererad mat eller vätska.

Även porslingsprodukter (Rörstrand, Iittala) är ugnseldfasta och tål mikrougn. Men värm aldrig porslin i mikron om det är dekorerat med någon form av metall. Rörstrands Qvint, Corona och Snaps bör därför inte användas i mikron. Skölj alltid av ditt porslin så fort som möjligt efter en måltid för att undvika missfärgningar av känslig dekor.

Svarta streck på dina tallrikar är metall från rostfritt stål, framför allt från bestick. För att undvika repor i glasyren bör inte tallrikarna skjutas över varandra när de ställs in i kökskåpet.

Rengör aldrig med skurmedel, stålull eller liknande, det kan repa glasyren. Ta bort beläggningr efter kaffe, te eller kalk genom att blanda 2-3 msk citron- eller askorbinsyra med maskinmedel. (Detta rekommenderas ej på produkter med känslig dekor).

 • Alla våra produkter är ugnseldsfasta och kan diskas i maskin.
 • Undvik svarta märken efter bestick genom att använda spolglans.
 • Porslin dekorerad med metall kan inte användas i mikrougn.

Bestick

Rostfritt stål är ett av de mest tåliga material som finns. Alla våra bestick är skraptåliga och kan maskindiskas utan att förlora sin yta. Bestick bör alltid diskas direkt efter andvändning. Undvik att lägga de i blöt, eftersom bestick i väta som har direktkontakt med varandra kan skapa galvanism som ger fläckar. Torka därför alltid besticken efter att de har diskats. Använder du diskmaskin, se till att besticken inte står i varm, fuktig luft.

Knivbladen är tillverkade av kromstål, för att de skall gå att vässa. Samtidigt innebär detta att de kan vara känsliga för rost. För att motverka rost skall man inte placera knivarna tillsamman med gafflar och skedar i diskmaskinen. Får du trots allt fläckar eller rostangrepp, ta bort detta med metallputsmedel t ex Autosol, och inte stålull.

Bakelit är ett beprövat material som är mycket tåligt och har lång livslängd, men som med tiden kan ljusna i kulör. Bakelit tål maskindisk.

 • Alla våra bestick kan diskas i maskin
 • För att motverka rostfläckar, placera inte knivar tillsammans med gafflar och skedar i diskmaskinen
 • Använd aldrig stålull när du putsar besticken 

Glas

Dricksglas är antigen munblåsta (tex Select) eller maskintillverkade (t ex Essence, Kartio och Joy). Ett munblåst glas är aldrig likt ett annat, utan har individuella särdrag till skillnad från maskintillverkade glas. Munblåsta glas är mer känsliga, men samtidigt skapade för att tåla normalt slitage. Maskintillverkade glas är producerade av glasmaterial i mycket hög kvalitet och har en stor slittålighet.

BodaNovas Selectglas med dekorerad fot bör handdiskas och torkas med fördel för hand för att slippa flammighet. Övriga dricksglas tål maskindisk. Använd korta diskmaskinsprogram med låga temperaturer och använd diskmedel enligt anvisning, då ökad dosering ger ökat angrepp. Spolglans hjälper till att hålla glasen klara längre.

Vi rekommenderar att vaser, ljusstakar och ljuslyktor diskas för hand, vid envisa fläckar läggs vasen i blöt i varmt vatten tillsammans med diskmedel. Tänk på att ljus inte ska brinna ner längre än 1-2 cm ovanför glasljusstaken för att glasen inte skall spricka av hetta från ljuslågan.

Ugnformar är tillverkade i eldfast glas och tål både ugn, mikrovågsugn och maskindisk. Glaset bör dock inte utsättas för temperaturschocker, undvik därför att placera nedkylda glasformar direkt i ugnsvärme.

 • Dricksglas tål maskindisk, med vissa undantag se ovan
 • Låt glasen svalna innan de staplas i varandra
 • Diska vaser, ljusstakar och ljuslyktor för hand

Trä och kork

De vanligaste träslagen som används i våra produkter är oljad björk och bok. Trä- och korkprodukter, som finns i skärbrädor, handtag, fat och lock, är känsliga för vatten och ska inte maskindiskas. Handdiska dem istället och skölj i kallt vatten och torka därefter av noggrant, hushållspapper fungerar utmärkt. Undvik att utsätta träprodukterna för fukt och temperaturskiftningar. Förvara träprodukterna i en torr miljö.

Tänk på att innan du använder din nya skärbräda, bör den oljas in med matolja. Trä mår dessutom bra av att oljas in ett par gånger om året för att behålla en jämn och fin yta.

 • Maskindiska inte trä- eller korkprodukter
 • Olja in din nya skärbräda innan användning
 • Produkter med fanéryta är mer känsliga mot fukt och skärmärken

Mässing

 • Häll hett vatten (ej kokande) i en skål.
 • Addera citronsyra (2 tsk/liter) och någon droppe diskmedel och rör om. 
 • Placera ljusstaken i skålen med blandningen och låt verka i 10-15 minuter.
 • Torka torrt med en mjuk trasa.
 • Avsluta med mässing polish för glansen.

Knivar & stekbleck i kolstål

 • Ta hand om din kniv genom att alltid handdiska den, och torka av den direkt efter med en handduk.
  Låt aldrig din kniv ligga blöt. Över tid kommer kolstålet att oxidera och utveckla en vacker patina.
 • Diska stekblecken för hand i varmt vatten och diskmedel. Torka torrt med papper och olja gärna in dem emellanåt.
  Låt aldrig blecken stå i vatten
© 2020 Dukatbord. Utveckling & design Crealevant AB